Druivensoorten

Witte wijnen

Torrontés: Net zoals malbec, wordt torrontés wereldwijd herkend als ‘de’ Argentijnse trots.  De torrentés vindt je terug in heel Argentinië, met als beste ambassadeurs La Rioja, Salta en San Juan.  Ze behoort tot dezelfde familie als de muskaatdruif.  Torrontés wijnen hebben een geelgroene kleur met gouden reflecties.  Haar aroma’s zijn: rozenblaadjes, jasmijn, geranium, citrusvruchten, honing en een  kruidige toets.

Chardonnay: De bekendste van de witte druiven! Je kan van deze druif mousserende wijnen maken,  jonge frisse elegante wijnen zonder houtrijping of volle wijnen met houtrijping.
Chardonnay heeft een lichtgele kleur met groene reflecties.  Aroma’s van deze druif zijn: groene appel, peer, meloen, ananas, banaan, florale aroma’s, boter en honing.  Na houtrijping komt hier vanille en chocolade bij.

Sauvignon Blanc: Voornamelijk terug te vinden in Bordeaux en de Loire- streek.  De laatste jaren wordt sauvignon blanc meer en meer gecultiveerd in Argentinië.  Deze druif heeft een bleke, geelgroene kleur met gouden reflecties.  De voornaamste aroma’s zijn: roze pomelo, tropische vruchten, honing, asperges, pipi de chat en gerookte tonen.

Chenin: Deze druif wordt in Argentinië voornamelijk gebruikt in assemblages.  Je vindt ze zelden terug als 100% variëteit.  Haar frisheid en zuurgraad brengen een goede structuur in een blend.  De kleur is geelgroen met gouden schijnen.  De voornaamste aroma’s zijn: witte perzik, abrikoos, mango, ananas en honing.

Viognier: Een druif waar zeer elegante en aromavolle wijnen mee gemaakt worden.  Tot voor kort vonden we deze druif enkel terug in de noordelijke Rhône, maar al enkele tijd ook in Argentinië.  De voornaamste aroma’s zijn abrikozen, rijpe perzik, meloen, honing, tropische vruchten en karamel.

Rode wijnen

Malbec: Oorspronkelijk vond je deze druif in Zuidwest Frankrijk en in Bordeaux.  Vandaag kunnen we ongetwijfeld zeggen dat malbec het uithangbord is van Argentinië.  Van Malbec kan je zowel een jonge, fruitige wijn maken tot een zeer volle wijn, met zachte tannines en een lange bewaarcapaciteit.
Typische aroma’s zijn: kersen, frambozen, rozijnen, bessen, pruimen en florale aroma’s zoals violet, die gevolgd worden door vanille, chocolade en koffie als de wijn houtrijping heeft ondergaan.

Cabernet Sauvignon: Deze druif wordt onmiddellijk geassocieerd met de grote Bordeaux wijnen.  In Argentinië is ze geteelt van Salta tot Rio Negro, met andere woorden van noord tot zuid!  Dit betekend dat deze druif zich makkelijk aanpast aan verschillende ondergronden en  terroires.  In de noordelijke wijnstreken van Argentinië heeft de cabernet sauvignon  een heel intense kleur en voornamelijk aroma’s van zwarte bessen en groene peper.  In Lujan de Cuyo (centraal Argentinië) wordt de wijn fruitiger, met tonen van rijpe kersen, en in het zuiden van het land worden de aroma’s intenser, met mineralen en aardse tonen.  De voornaamste aroma’s zijn: zwarte peper, groene peper, paprika, frambozen, cassis en Tabac.

Bonarda: Bonarda is na malbec de meest geplante druif in Argentinië. Ze is afkomstig van Italië, Piemonte.  In het begin stond deze druif vooral bekend voor haar tafelwijnen.  Daarna werd ze gebruikt in assemblages.  Dankzij innoverende technologieën wordt van deze druif nu ook 100% variëteit gemaakt. 
Net zoals de Malbec heeft de Bonarda een uitstekende toekomst gevonden in Argentinië.
Deze druif herken je aan haar donkere kleur, fruitige aroma’s en ronde tannines.

Syrah: Syrah kent haar reputatie als grote wijn uit de Côtes du Rhône en is het uithangbord van Australië (Shyraz). Syrah wijnen hebben een intense kleur, volle textuur en fruitige aroma’s.  De voornaamste aroma’s van Syrah zijn: gedroogde vruchten, leder, vlees, mermelade van rode vruchten en een kruidige toets.

Merlot: Deze druif is afkomstig van Zuidwest Frankrijk en is de tweede belangrijkste druif van Bordeaux.  Ze heeft zich goed aangepast in verschillende werelddelen.  Argentinië produceert uitstekende Merlot, met als bekendste productiegebied Rio Negro.  Merlot heeft aroma’s van Cassis, framboos, truffels, leder, pepers, paprika en kruiden komen hierin.

Pinot Noir: Pinot Noir kennen we vooral van Bourgogne. Een delicate druif met complexe aroma’s.  Haar aroma’s zijn: rijpe druiven, zwarte kersen, kruiden, gemalen gras, wild vlees, anijs, kaneel en munt.  Pinot Noir groeit goed in koude klimaten met lange zonuren.

Tempranillo: Deze Spaanse druif is verantwoordelijk voor de grote Rioja- wijnen.  De Tempranillo kwam over met de Spaanse immigranten begin 20ste eeuw.  De aroma’s zijn: pruimen, zwarte bessen, noten, kersen, frambozen, gemalen gras, koffie, cacao, en tabak.  Na houtrijping op Amerikaanse eik komen hier vanille en chocolade bij.